Hrana sănătoasă e tot mai rară şi mai greu de găsit!
Scandalurile din industria alimentară au devenit practic la ordinea zilei şi, probabil că, de aceea, tot mai mulţi consumatori doresc să ştie cu mai multă exactitate ce mănâncă, ce pun pe masă şi de unde provin alimentele pe care le consumă.
Tot timpul suntem bombardaţi cu ştiri care cu uşurinţă ne pot produce greaţă faţă de alimentele pe care le consumăm: despre carne stricată, sau carne de cal vândută ca şi carne de vită, despre boala vacii nebune şi gripa aviară, despre condiţiile mizere şi inumane în care cresc păsările şi alte animale din fermele de producţie, cu membre deformate, neavând spaţiu vital necesar unei dezvoltări normale…
În Germania, de exemplu, un grup de agricultori a decis să difuzeze imagini înregistrate din grajdurile lor, astfel încât toţi să poată vedea vacile de la care tocmai beau laptele, şi condiţiile în care aceste animale sunt îngrijite şi hrănite.
Unul dintre agricultorii care participă în acest proiect pilot este Dirk Böschen din Grasberg, nu departe de Bremen. În timp ce acest agricultor jovial şi robust explică ce face nu vezi nici o urmă de înfumurare, deşi are motive serioase să fie mândru de cele ce se întâmplă în ferma lui. Pentru că el a transformat ferma lui din Grasberg dintr-o afacere de familie, într-o afacere mai mare, având 18 angajaţi.
Viaţa “adevărată” din fermă
“Aici în fermă avem 1000 de vaci de lapte pe care le mulgem de trei ori pe zi – este un lucru bun şi pentru vaci pentru că le curăţă ugerele.” Procesul de mulgere şi curăţare a întregii cirezi durează şase ore. Zece angajaţi se ocupă numai cu această activitate.
Böschen a postat pe portalul “My KuhTube” mai multe înregistrări despre viaţa şi munca din fermă. Se pot vedea mulgerea vacilor, cositul ierbii pentru hrana vacilor, sau cum Böschen ajută o vacă să fete. Atunci când ştii de unde vine laptele, parcă şi brand-ul fermei are o altă garanţie a calităţii.
“Nu pot toţi vizita ferma noastră sau una similară – explică Böschen ce l-a determinat să participe la acest proiect şi să posteze materialele video despre animalele şi activitatea din fermă – aşa, oricine este interesat poate vedea ce se întâmplă în ferma noastră, pe internet.”
Ideea proiectului “KuhTube” a apărut la finele anului 2012 când “Asociaţia lăptarilor din Saxonia inferioară” şi-a pus întrebarea – ce se poate face pentru a prezenta publicului şi mai ales consumatorilor condiţiile de viaţă şi de exploatare a animalelor din fermele de producţie. “Am înţeles că pe consumatori îi interesează din ce în ce mai mult de unde provin alimentele pe care le consumă”, a declarat Christine Lichter, purtătorul de cuvânt al asociaţiei. “După toate aceste scandaluri despre hrană şi alimente, nesiguranţa devenise din ce în ce mai mare.”
“Nu avem nevoie de actori”
Când cei de la asociaţie au scris tuturor membrilor întrebându-i dacă doresc să participe la proiect, iar în materialele video se va vedea ce şi cum fac ei în fermele lor, din cei cincizeci şi ceva de membrii, la început au acceptat numai şaisprezece. Au făcut un curs despre cum să folosească camerele video şi cum să înregistreze un reportaj, au primit camerele de la asociaţie şi s-au apucat de treabă. Bineînţeles că acest curs s-a rezumat doar la chestiunile cele mai de bază despre filmarea cu camerele video. După cum explică purtătoarea de cuvânt, nimeni nu trebuia să se transforme în actor sau să concureze la premiile Oscar.
“Am dorit doar să prezentăm situaţia reală, direct din ferme şi grajduri, unde vacile îşi duc traiul”.
Proiectul s-a dovedit de succes: de când au apărut pe internet primele 40 de filmări video pe portalul “My KuhTube”, acesta a fost vizitat şi materialele au fost vizionate de peste 90.000 de utilizatori, vizitatori virtuali. Şi nu numai atât: faptul că laptele a fost produs tocmai de către această asociaţie a devenit pentru consumatori o garanţie a calităţii.
De altfel, internetul este tot mia mult utilizat şi în alte ţări pentru a consilia consumatorii. Astfel, în Marea Britanie, consumatorii pot vizita pagina organizaţiei “Which” (Care) unde se verifică cu atenţie dacă hrana care se promovează prin publicitate este produsă şi provine exact din regiunea de unde se susţine în reclamă.
Consumatorii sunt pur şi simplu sătui de scandaluri legate de hrană şi alimente. De aceea doresc informaţii exacte despre originea şi calitatea alimentelor ce se vor găsi pe masa lor şi în farfuriile lor.
Iar internetul este un mijloc excelent de verificare şi informare.