International Health

Dietele de slăbit prin înfometare, bazate pe aportul redus de calorii şi activitate fizică crescută, s-au dovedit ineficiente pe termen lung, întrucât în aproape toate situaţiile apare efectul Yo-Yo şi kilogramele revin, ba chiar în număr mai mare. Majoritatea specialiştilor, medici, nutriţionişti, dieteticieni, ignoră un fapt incontestabil – omul este o fiinţă biologică, nu un motor cu combustie internă. Cel mai adesea se ignoră faptul că organismul uman este condiţionat genetic şi acomodat prin evoluţie la un anumit tip de alimentaţie, având la dispoziţie hrana care timp de sute de mii de ani s-a găsit în natură, în forma sa naturală, fiindu-i la îndemână pentru a-şi satisface toate nevoile biologice.

Recomandările de alimentaţie care solicită reducerea aportului de grăsimi de origine animală şi creşterea aportului de cereale şi uleiuri vegetale reprezintă un adevărat fiasco al ultimelor decenii, deoarece au generat creşterea cazurilor de obezitate, boli autoimune, diabet, cancer, boli cardiovasculare, la dimensiuni epidemice, deşi nici una din bolile enumerate nu este o boală infecţioasă. Atenţia este îndreptată spre cantitatea de hrană şi intensificarea activităţii fizice, ignorându-se modul în care alimentele influenţează echilibrul hormonal din organismul uman.

Alimentele tradiţionale care au constituit secole la rând alimentaţia, au fost înlocuite de alimentele industrializate, modificate genetic şi structural pentru a fi cât mai ieftine şi profitabile pentru cei care le produc, nu pentru cei care le consumă, scopul fiind profitul financiar, nu grija pentru sănătatea organismului uman, oricât s-ar declara acest lucru şi oricât s-ar induce această idee cu ajutorul maşinăriei propagandistice pe care o au la dispoziţie companiile multinaţionale stăpâne pe industria alimentară.

Hrana modernă, puternic industrializată, bogată în nitriţi, nitraţi, “amelioratori”, aditivi, coloranţi, etc., produce numeroase dereglări în funcţionarea organismului uman şi cauzează afecţiuni care rareori sunt puse în legătură directă cu ceea ce mâncăm. Aceste afecţiuni sunt tratate cu medicamente, astfel dozate încât să atenueze sau să ascundă simptomele, în loc să se identifice şi înlăture cauzele acestor afecţiuni.

Majoritatea oamenilor, inclusiv specialiştii, refuză să conştientizeze faptul că hrana poate fi cel mai puternic medicament natural şi tratament neinvaziv existent. Ceea ce mâncăm poate reprezenta instrumentul cel mai eficient în prevenţia şi tratamentul tuturor bolilor degenerative ale omului modern.

Prin excluderea alimentelor artificiale, prelucrate industrial, modificate genetic şi “îmbogăţite” cu substanţe ce pot fi periculoase pentru sănătate şi sărăcite de multe din substanţele nutritive, şi prin includerea în alimentaţie a alimentelor naturale, bogate în nutrienţii necesari bunei funcţionări a organismului, îl vom ajuta să refacă echilibrul proceselor fiziologice şi să se vindece în modul cel mai natural şi neinvaziv posibil. Nu există “dietă” sau “cură” care să se aplice pe o perioadă scurtă de timp, după care să revenim la vechile obiceiuri alimentare care ne-au adus în acea stare.

Există în schimb posibilitatea schimbării permanente a modului de alimentare – schimbarea modului de viaţă. Conştientizarea şi cunoaşterea proceselor fiziologice din organismul uman şi a mecanismelor prin care alimentaţia contribuie la buna funcţionare a organismului ne oferă un instrument de protecţie împotriva bolilor şi de înlăturare a cauzelor care determină apariţia acestora.

Din multitudinea de informaţii existente, dar şi datorită dezinformării practicate de maşina propagandistică a companiilor multinaţionale care azi stăpânesc cele mai importante ramuri ale economiei mondiale ce ne influenţează sănătatea: agricultura, industria chimică, industria alimentară, industria farmaceutică, sistemul de sănătate (spitalele), precum şi industria informaţională (mass-media), este foarte greu să mai discernem care sunt alimentele cu adevărat naturale şi care este alimentaţia cea mai “naturală”, iar pe de altă parte, nu există un model universal care să se aplice în orice situaţie.

Chiar dacă toate organismele umane funcţionează pe aceleaşi principii fiziologice, totuşi fiecare este original şi unic în felul său, cu o moştenire genetică, diferite predispoziţii, stare de sănătate diferită, obiceiuri alimentare şi stil de viaţă, diferite. Fiecare din noi avem nevoi şi probleme specifice: unii au alergii şi intoleranţe la anumite alimente, boli autoimune, etc.; alţii nu ştiu cum să-şi întocmească meniurile, ce să aleagă şi cu ce să-şi umple coşul de cumpărături.

Unora le place şi au timp să gătească, altora nu le place, sau nu au timp “de pierdut” în bucătărie pentru prepararea hranei. Unii nu se pot decide ce să pună la pachet când pleacă la serviciu sau când pleacă într-o călătorie, ce să mănânce la restaurant, la petreceri, etc. Alţii nu ştiu cum să porţioneze hrana, unii pur şi simplu nu doresc acest lucru, sau altora nu le plac şu nu doresc să mănânce anumite alimente.