International Health

Măsurarea cantităţii de grăsime din organism şi unde este ea depozitată

Azi se poate măsura cu exactitate cantitatea de ţesut lipidic. Pacientul este conectat la un aparat (similar cu efectuarea unei electrocardiograme) iar pe ecran vor apare datele despre cantitatea de apă din organism, masa muşchiulară, şi cantitatea de ţesut gras.

Este măsurată cu exactitate cantitatea de grăsime din organism şi astfel se poate urmări evoluţia pacientului pe parcursul tratamentului de slăbire. Din păcate, deocamdată, de acesta aparat dispune un număr foarte mic de medici şi nutriţionişti.

Aparatul are şi el limitele lui, poate să determine doar cantitatea totală de grăsime din organism, nu şi modul în care grăsimea este depozitată “geografic” în organism. Dar, acest lucru se poate determina cu ajutorul unui scaner sau, mai simplu, măsurând circumferinţa abdominală (în zona buricului) şi fesieră (unde sunt şoldurile mai pronunţate).

Dacă se împarte valoarea circumferinţei abdominale (în cm) la valoarea circumferinţei fesiere, valoarea obţinută trebuie să fie mai mică de 0,85.

Să vedem diferitele categorii de obezitate.

Obezitate androidă

La obezitatea androidă este caracteristic faptul că o cantitate mai mare de grăsime este localizată în partea superioară a corpului: faţă, gât, cutie toracică şi abdomen. Se ştie că persoanele care au astfel localizate rezervele de grăsime, de tip android, sunt predispuse la complicaţii metabolice cum sunt diabetul zaharat, hiperinsulinemia, hipercolesterolemia, hipertrigliceridemia, hipertensiunea şi bolile cardiovasculare.

allshapesandsizes

La acest tip de obezitate celulele lipidice (adipocitele) sunt hipertrofiate datorită excesului de grăsime, dar numărul acestora este cel mai adesea normal. În acest caz, se poate slăbi mai uşor.

Obezitatea ginoidă

Dacă cea mia mare cantitate de grăsime se află în partea inferioară a corpului (partea inferioară a abdomenului, şolduri, pulpe şi fese), avem de-a face cu obezitate de tip ginoid.
În acest caz, apar mai rar problemele metabolice specifice boezităţii de tip android, dar sunt frecvente venele slăbite, artroza genunchilor şi şoldurilor. Aceste probleme sunt în acelaşi timp funcţionale dar şi estetice. Acest tip de obezitate şi problemele de sănătate specifice sunt mai frecvente la femei şi cel mai adesea sunt însoţite şi de celulită.

Depuneri de grăsime profunde

Recent s-a stabilit şi un al treilea tip de depuneri de grăsime. Este vorba de depunerile de grăsime “ascunse” în burtă, grăsime care înconjoară organele interne şi care nu este la fel de periculoasă ca şi cea din zonele subcutanate.