Kefirul este o băutură probiotică (conţine microorganisme utile) şi prebiotică (componentele lui accelerează creşterea microorganismelor utile) care contribuie la refacerea echilibrului florei intestinale şi astfel contribuie îmbunătăţirea digestiei şi la întărirea imunităţii.
Pentru a avea efecte terapeutice trebuie băut 1 litru pe zi, de preferinţă făcut din lapte nedegresat obţinut de la animale hrănite pe pajişte (nu cu concentrate şi premixuri), putând fi consumat de toată lumea în orice ocazie, fiind şi o băutură răcoritoare.
Trebuie început cu o doză mia mică (100 ml pe zi) şi treptat se poat creşte cantitatea, întrucât kefirul va schimba radical, de la bun început, compoziţia florei intestinale (bacteriile utile vor lua locul celor patogene distrugându-le) deci poate creea un disconfort temporar in digestie. Este un excelent obicei să se bea kefir ca ultima masă înainte de culcare, sau dimineaţa pe stomacul gol. În acest fel se vor obţine rezultatele maxime din consumul acestui produs.
De ce să consumaţi kefir:
are o acţiune puternică împotriva alergiilor şi intoleranţelor alimentare;
acţionează ca un antibiotic natural;
contribuie la reducerea proceselor inflamatorii rezultate din reumatism şi artrită;
întăreşte sistemul imunitar şi accelerează vindecarea corpului;
îmbunătăţeşte digestia şi utilizarea corectă a nutrienţilor din hrană;
contribuie la vindecarea bolilor intestinale cum sunt SIC (sindromul colonului iritabil), Leaky Gut Syndrome, constipaţia, balonarea, diareea;
ajută la bolile stomacului: gastrita, ulcerul;
ajută la curăţarea şi detoxificarea organismului;
îmbunătăţeşte funcţia ficatului şi ajută la eliminarea nisipului din fiere;
ajută în reduceea glicemiei, hipertensiunii, trigliceridelor şi colesterolului;
ajută în tratarea bolilor micotice;
ajută în stoparea dezvoltării celulelor maligne;
ajută în normalizarea metabolismului şi la pierderea surplusului de greutate;
ajută la atenuarea efectelor insomniei şi depresiei;
ajută la atenuarea efectelor bronşitei şi astmului;
ajută la psoriazis şi eczeme.
Ştim cu toţii că kefirul provine din Caucaz, dintr-o zonă cunoscută pentru longevitatea şi sănătatea locuitorilor. Se spune că kefiruk a apărut întâmplător, unii chiar îl consideră dar de la Dumnezeu, pentru calităţile lui multiple.
Trebuie spus că ciuperca tibetană, ciupercile de kefir, nu sunt, de fapt, ciuiperci.
Structura boabei de kefir reprezintă, de fapt, simbioza dintre un număr mare de bacterii sănătoase, albumine, aminoacizi, lipide şi polizaharide solubile. Trăiesc veşnic şi în laptele proaspăt se dezvoltă rapid.
Boabele se hrănesc întâi cu lactoză, apoi cu zaharurile din lapte şi produc acid lactic şi bioxid de carbon.