Ce este dieta şi de ce nu este ea eficientă?
Având în vedere că şi în ţara noastră este tot mai prezentă tendinţa de a îmbrăţişa un stil de viaţă diferit, sănătos, bazat pe o alimentaţie sănătoasă, apărând diferite trenduri în acest sens, credem că este important să atragem atenţia asupra unor principii de bază ale unei alimentaţii sănătoase. Să începem cu esenţa problemei şi să readucem alimentaţia în folosul propriului organism. Trebuie să ştiţi că “dietele” nu dau rezultatele aşteptate pe termen lung. Problema majorităţii oamenilor este tocmai percepţia greşită a înţelesului cuvântului “dietă”. Deci, ce este dieta?
Dieta este un mod de viaţă
Etimologic cuvântul “dietă” are sensul de “mod de viaţă moderat în funcţie de activitate, odihnă activă şi odihnă pasivă şi alimentaţie, deci, dieta nu este doar un regim de alimentare HIPOCALORIC. Dieta este un mod de viaţă.
Modul în care este ea deseori interpretată de mass-media îndreaptă oamenii într-o direcţie în care nicidecum nu este înţelept să pornească, pentru că se pot genera efecte total contraproductive, rezultând în final chiar la creşterea greutăţii corporale.
De ce “dieta” nu este eficientă?
Răspunsul direct la această întrebare ar fi: dietele, mai ales cele reducţioniste, nu sunt gândite pe termen lung, pentru că în final învinge foamea, epuizarea şi oboseala. Cea mai simplă modalitate ar fi să renunţăm complet la hrană, ceea ce este absolut imposibil pentru majoritatea oamenilor, fiind un lucru aproape imposibil.
Din punct de vedere metabolic, totul este clar şi limpede, când coborâm sub limita înfometării, care la femei se situează cam la 1000 kcal pe zi, în organism se activează starea de foame. Ce înseamnă, practic, starea de foame?
Starea de foame, este o chestiune de timp…
Este o stare în care organismul este lipsit pentru o perioadă mai lungă de timp de cantităţi suficiente de energie şi nutrienţi (pentru că nu se reduce totul la n umărul de calorii, este importantă şi compoziţia hranei pe care o introducem în organism). Primul pas important pe care îl face organismul este încetinirea metabolismului la valori minime (mâncaţi mai puţin, iar organismul consumă mau puţin). Al doilea pas este consumul acelei energii care îi este cel mia la îndemână, pentru că, fie că doriţi, fie că nu, miile de reacţii biochimice din organism, care asigură viaţa, trebuie să aibă loc.
Secretele metabolismului
Organismul nu funcţionează întotdeauna aşa cum ne dorim noi, ci el va încerca să ne salveze dintr-o situaţie pe care o va interpreta ca un pericol şi se va lupta să ne menţină în viaţă. Deci, organismul va încerca în primul rând să consume rezerva de energie care îi este cel mai la îndemână, aceasta fiind glicogenul din muşchi şi ficat. Abia după ce această rezervă primară de energie a fost consumată, organismul va începe să consume din rezerva de grăsime.
Trucul dietelor rapide este tocmai aici, pentru că fiecare moleculă de glicogen se va lega de trei molecule de apă, astfel organismul va pierde atât glicogen cât şi apă. Această apă reprezintă pierderea iniţială din greutatea corporală, pe care au observat-o toţi cei care au încercat o dietă, după care, bineînţeles că au revenit la vechiul mod de alimentaţie.
Rezultatele vă sunt cunoscute, kilogramele revin, ba chiar poate că într-un număr mai mare.
Tocmai de aceea, datorită celor două cauze prezentate mai sus, prin încetinirea metabolismului şi pierderea apei din organism, şi nu prin topirea rezervelor de grăsime, dietele clasice nu dau rezultate pe termen lung, ba chiar pot fi contraproductive.
Cum să atingi scopul dorit?
Se pune deci, pe bună dreptate, întrebarea – cum să atingi scopul urmărit de majoritatea oamenilor – un organism sănătos şi greutatea ideală. Ideal ar fi ca organismul să înceapă să topească singur propriile rezerve de grăsime – şi tocmai pe acest principiu se bazează Liposucţia Alimentară.
Adoptaţi un mod de alimentaţie sănătos, care poate deveni permanent, un mod de viaţă, care într-un timp foarte scurt, dar pentru o perioadă de timp îndelungată va da rezultate stabile şi sustenabile.
O alimentaţia sănătoasă, al cărui rezultat este un organism fără surplus de kilograme, cu beneficii multiple pentru sănătate, vă este la îndemână, ajunge să faceţi o alegere inteligentă şi să respectaţi principiile de bază ale alimentaţiei sănătoase.