Răspunsul direct la această întrebare ar fi: nu pot fi menţinute pe perioade lungi de timp pentru că într-un final învinge foamea, oboseala fizică şi psihică. Modul cel mai simplu ar fi să renunţăm cu totul la hrană, lucru absolut imposibil şi contrar logicii. Din punct de vedere metabolic totul este clar: când coborâm sub limita înfometării, care la femei se situează la circa 1000 kcal pe zi, în organism se instalează starea de înfometare.
Ce înseamnă starea de înfometare în mod practic?
Este o stare în care organismul este lipsit pentru un timp mai îndelungat de o cantitate de energie şi de substanţe nutritive suficiente pentru buna lui funcţionare (nu se reduce totul la numărul de calorii, importantă este şi compoziţia hranei pe care o consumăm). Primul pas important pe care îl face organismul în această stare este să reducă metabolismul la viteză minimă (mâncaţi mia puţin, deci organismul va consuma mai puţin).
Al doilea pas, el va consuma acea energie care îi este cea mai accesibilă, pentru că, fie că doriţi sau nu, mii de reacţii biochimice din organism, care menţin şi perpetuează viaţa, trebuie să se desfăşoare.
Tainele metabolismului
Organismul uman nu va funcţiona niciodată după bunul plac al fiecărui individ, el va încerca să ne salveze din situaţia extremă în care a fost adus – se va lupta pentru viaţă. Deci, organismul va consuma întâi rezervele de energie care îi sunt cele mai accesibile, respectiv glicogenul din muşchi şi ficat. Abia după ce aceste rezerve de energie au fost consumate, el va începe să consume din propriile rezerve de grăsime.
Rezultatul majorităţii dietelor rapide se regăseşte tocmai în acest fenomen, pentru că, fiecare moleculă de glicogen se leagă de o cantitate de 3 ori mai mare de apă, care se consumă odată cu glicogenul pentru a produce energie. Această apă reprezintă pierderea iniţială din greutate, pe care o observă toţi, după care, fericiţi că au slăbit rapid, revin la vechile obiceiuri de alimentaţie. Rezultatele le bănuiţi sau chiar le cunoaşteţi: kilogramele revin rapid şi chiar în cantitate mai mare.
Tocmai datorită celor două motive expuse: încetinirea metabolismului şi pierderea apei, nu a surplusului de grăsime, dietele clasice nu funcţionează pe termen lung, din contră, sunt chiar contraproductive, mai ales pentru metabolism, pe care îl dereglează.