International Health

Nici o albină din lume nu face miere necalitativă! Mierea necalitativă a fost “inventată” de oameni, care au făcut din apicultură o adevărată industrie, iar unii apicultori necunoscători, sau inconştienţi, doresc să se îmbogăţească “peste noapte” falsificând mierea pentru a avea o producţie mai mare şi pentru a creşte vânzările şi, implicit, veniturile.

 
Pentru a vă convinge dacă mierea este adevărată, cel mai simplu mod este să o duceţi la analiză biochimică şi organoleptică. Însă, specialiştii cu iscusinţă recunosc mierea adevărată în urma câtorva teste pe care le puteţi face şi singuri.

  1. Înainte de toate, este important de ştiut că mierea adevărată cristalizează, dar că la 40°C, dacă punem borcanul cu miere în apă caldă, mierea va deveni din nou în stare lichidă.
  2. Dacă punem câteva linguri de miere în cuptorul cu microunde, la temperaturi înalte, mierea adevărată se va carameliza rapid. La temperaturi înalte, mierea falsificată va face bule şi se va carameliza cu greu.
  3. Pentru a ne convinge că mierea este adevărată mai putem face un alt test: se pun într-un borcan 2 linguri de miere şi 6 linguri de alcool alimentar, se ţine borcanul în apă caldă şi se agită bine. Mierea adevărată se va dizolva, în timp ce mierea falsificată va lăsa pe fundul borcanului o urmă albicioasă. Dacă în borcan nu punem alcool, ci doar apă, mierea adevărată va cădea la fund, în timp ce mierea falsificată se va amesteca cu apa.
  4. Mierea adevărată se poate testa şi în următorul mod: se ia o lingură de miere din borcan şi se ridică lingura cu miere mult deasupra borcanului. Lăsaţi mierea să se scurgă în borcan. Dacă mierea din lingură se scurge continuu în borcan, este miere adevărată. Mierea falsificată nu se va scurge continuu.
  5. Să nu credeţi în tot ceea ce scriu producătorii pe etichete. În supermarket luaţi borcanul cu miere şi întoarceţi-l cu susul în jos. Dacă mierea se va scurge leneş de la fundul borcanului spre capac, aveţi de-a face cu miere pură. La mierea falsificată, aceasta se va scurge rapid de la fund spre capac.
  6. Luaţi puţină miere şi frecaţi-o în podul palmei. Dacă în timp ce se usucă apar cristale de zahăr, este o miere falsificată.
  7. Puneţi pe un şerveţel de hârtie câteva picături de miere. Mierea falsificată va fi rapid absorbită de şerveţel, în timp ce mierea pură se va absorbi mult mai încet.
  8.  

  9. Datorită apei pe care o conţine, mierea falsificată nu va permite ca un chibrit înmuiat în miere să se aprindă. Chibritul înmuiat în miere pură va arde normal.
  10. Mierea se poate testa şi cu ajutorul pâinii. Ungeţi pe o bucată de pâine miere şi lăsaţi-o să stea ceva timp. De la mierea pură pâinea se va întări, în timp ce de la mierea falsificată pâinea se va înmuia şi asta pentru că mierea falsificată conţine apă.
  11. În multe reţete de preparare a prăjiturilor gălbenuşurile de ou se folosesc nefierte. Dacă în gălbenuş se adaugă miere pură şi se amestecă bine, va arăta la fel ca şi când gălbenuşul a fost fiert.

Dar, dacă nu aveţi chef să experimentaţi cu mierea, respectaţi vechea regulă – calitatea nu are preţ. Adică, mierea pură este întotdeauna mult mai scumpă decât mierea falsificată şi cea industrializată.